English
\
Istanbul

De overgang van Bulgarije, via Griekenland (2 uur fietsen), naar Turkije is een hele bijzondere. We fietsen een land in dat vrolijkheid uitstraalt. De grensovergang ligt in een park met bloemen, een pauw en een paar zitjes. Verder is het park aangekleed met borden waarop staat wat er allemaal verboden is maar de gewapende militairen wijzen ons heel vriendelijk waar we ons visum kunnen halen en hoe dat werkt.
De stad die we vrijwel direct in fietsen heeft fonteinen, en moskeeën, beelden en oude bruggen. Het is zondag en Edirne bruist.

De mensen zijn op weg naar een picknick of een trouwfeest. Er zijn terrassen, winkels en sfeervolle pleinen. Mensen worden rondgereden in open koetsjes met paarden die hard moeten werken op de steile straten van de stad. We worden overspoeld door positieve indrukken in de mooie stad Edirne. Heel anders dan Bulgarije, waar die bruisende sfeer afwezig was.

We fietsen naar Istanbul en we nemen deze keer niet de kortste weg. Er gaan 3 wegen naar Istanbul. De snelweg gaat het meest gericht maar daar mogen we niet op. Naast de snelweg gaat een tweede doorgaande weg maar die is heel druk en daarmee levensgevaarlijk hebben we van andere fietsers gehoord. Dus een omweg over een rustigere weg die elke keer flink omhoog gaat en dan weer flink omlaag. Deze keer niet naar de 1000 meter maar 10 keer van de 100 naar de 250 meter klimmen is ook hard werken!
De eerste dag vinden we een camping maar daarna kamperen we twee keer een beetje verstopt langs de kant van de weg. Best wel spannend want dat mag officieel niet. En dan hoor je ’s nachts allemaal geluiden rond de tent. Er zijn zwerfhonden maar we denken ook andere dieren te horen. We slapen allebei licht. Nog even wennen dat wildkamperen.

Na een paar nachten komen we in Istanbul aan. Daar zullen we in ieder geval een week blijven. We hebben een heel bijzondere slaapplaats in Istanbul. In Nederland is ons huis verhuurd aan een Turkse man. We hebben hem pas een paar keer ontmoet maar hij heeft ons uitgenodigd bij zijn familie in Istanbul. En dus staan we na een flinke tijd zoeken en wat gevaarlijke verkeerssituaties later voor een appartementen complex in een buitenwijk in Istanbul. De naam van onze huurder staat in mozaïek op de buitenkant van het gebouw en dus weten we dat we goed zitten. We bellen aan en worden binnengelaten door de moeder van de familie. Ze speekt wat Nederlands en ondanks dat ze ons nog nooit ontmoet heeft worden we van harte welkom geheten. Maar we moeten wel onze schoenen uitdoen. Dat hoort zo in Turkse huizen, dat weten we, maar onze voeten zijn wel heel erg vies. En dus mogen we meteen door naar de badkamer waar we onze voeten wassen in de wasbak. Een beetje onwennig binnenkomen want wat is netjes en wat is onbeleefd? Maar al gauw zijn we op ons gemak dankzij onze gastvrouw. Ze is op het moment dat we langskomen druk bezig met het schoonmaken van stapels schapenwol. Het is hard werken, in een teiltje word de wol verschillende keren gewassen en daarna uitgeplozen totdat de wol helemaal wit en zacht is. Daarmee vult ze de kussens in het huis en wij kunnen beamen: dat slaapt heerlijk!
Na een kopje thee laat onze gastvrouw ons een prachtige slaapkamer zien. Hier mogen we een week blijven slapen. ’s Morgens vertrekken we na een kopje thee en koffie en ’s avonds komen we terug na een lange dag in Istanbul.

We krijgen een uniek kijkje in een Turkse familie. Een deel woont in Nederland en een deel woont in het appartement bij elkaar. De oom van onze huurder spreekt goed Nederlands en zijn broer woont ook op een verdieping met zijn gezin. Iedereen loopt bij elkaar in en uit en er wordt regelmatig gezamenlijk gegeten.
In het centrum van Istanbul zijn we toeristen zoals de vele anderen. De straatverkopers en de obers spreken ons aan. Meestal gokken ze dat we uit Duitsland komen. Maar in de bus naar de buitenwijk vallen we wel degelijk op. Mensen zoeken makkelijk contact met ons, meestal om ons te helpen. Als we door het wijkje lopen zijn we duidelijk anders met ons blonde haar en wat blotere kleding. Lang niet alle vrouwen hebben een hoofddoek op maar blote benen zoals ik heb zie je eigenlijk alleen in het centrum. Ik geniet nog even van mijn blote benen want in Oost Turkije is het al echt ongebruikelijk en in Iran ronduit verboden. Wat zal het warm zijn straks met lange mouwen en lange broekspijpen.
De eerste dag in Istanbul kopen we ook een hoofddoek want we moeten naar het Iraanse consulaat. Een visum voor Iran is in Istanbul heel eenvoudig te krijgen vertellen de allervriendelijkste werknemers. We moeten naar een website en daar een formulier invullen. Na een paar dagen krijg je een e-mail met een nummer. Als we terug komen op het consulaat met het nummer en 50 euro krijgen we een visum. Dus installeren we ons bij Starbucks. Daar hebben ze dure en hele lekkere koffie maar vooral snelle en goede wifi in een veilige en rustige omgeving. De komende uren en zelfs dagen wordt de Starbucks ons kantoor. Want de simpele procedure blijkt een frustrerende bureaucratische puzzel met niet te overkomen technische obstakels. Het formulier is lang en uitgebreid. Ze willen alles weten: tot aan de postcode van onze werkgevers aan toe. Als we alles braaf hebben ingevuld komt er een melding dat de server geen contact kan maken. Please try again. Alle gegevens zijn gewist en er zit niks anders op dan het opnieuw te proberen. En nog eens, en nog eens…Als we er na vele keren proberen en nog een keer navraag doen bij het consulaat nog niet uitkomen nemen we een visumbureau in de arm. Die kunnen het visum voor ons regelen. Uiteraard tegen een vergoeding. We mogen het visum op gaan halen in Ankara.

Het blijkt dat Istanbul zich veel verder uitstrekt buiten de Starbucks! Na een tijdje wildkamperen komen de indrukken heel hard op ons af. We vinden het niet zo prettig dat obers en verkopers zo aandringen ook als je geen interesse toont. Maar we genieten ook wel van de vakantiesfeer in de mooie stad. Vooral het deel rond de Galata-toren aan de overkant van de Gouden Hoorn, ademt een beetje een alternatieve sfeer die ons wel aanspreekt. We beleven een speciaal moment als we met de boot de Bosporus oversteken. Als we aan land gaan stappen we op het Aziatische continent. Naar Azië fietsen was grofweg het doel van de reis en we beseffen dat we aardig op weg zijn.
We nemen de tijd om wat toeristische trekpleisters te bekijken. De Hagia Sofia vinden we prachtig en indrukwekkend. Zo groot, zo oud, zo’n architectonisch wonder in haar tijd, zo veel te zien!

In de Hagia Sofia

.

.

Boven: Toen de Ottomanen Istanbul innamen werd de Hagia Sofia een moskee. Voor de sultan werd er een speciale loge gebouwd.
In het Topkapi paleis van de Ottomaanse sultans dwalen we bijna een dag rond. De gebouwen zijn prachtig. De mozaiekkunst indrukwekkend. De rijkdom inmens.

Line is erg onder de indruk van de Cysterne naast de Hagia Sofia.
In de Romeinse tijd was er een tekort aan zoet water in de stad. De Romeinen bouwden enorme zoetwaterbassins onder de grond en dit is een van de overgebleven gewelven. Door de verlichting en het laagje spiegelende water komt de donkere kelder met de vele zuilen sprookjesachtig over.

We gaan dus vooral voor de oudheden in de stad. Terug naar Romeinse tijd, de Byzantijnse tijd en de tijd van de Ottomanen. In het archeologisch museum krijgen we een goed beeld van de Turkse geschiedenis. Dat vinden we allebei interessant omdat de rest van Turkije nog op ons wacht. De fietsen staan even stil maar wel lopen wat af op een dag.

Na een week nemen we afscheid van onze gastvrouw en haar familie. We weten een slimme manier de stad uit. Eerst naar het zuiden totdat we op de Marmara zee botsen. Dan nemen we de boot naar Yalova. Dit bespaart ons een lange dag door Istanbul fietsen zoekend naar de weg in het drukke verkeer.

Nieuwsgierig naar eerdere belevenissen? Klik hier onder op een van de linkjes
NIEUW! Balkan en Bulgarije | eind mei 2011
Waarin we trouwen, wij langs gaan bij Marco Polo en… | Italie | 12-05-2011

Frisch und Knusprig | half april 2011

Vertrokken | begin april 2011

43 Reacties op “Istanbul”

Super mooi, ook heel snel in 3 maanden.
Veel plezier

5 July 2011
caya

Ha Line en Maarten,
Wow, wat een balonnen!! en wat een avontuur. Ik denk regelmatig aan jullie, hoe ongelooflijk veel kilometers jullie al achter je hebben liggen in ,voor mijn gevoel, korte tijd. Ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar hoe een fietsdag eruit ziet? Hoeveel km fietsen jullie per dag? en wat eet je allemaal? Hier in Nederland raast alles door. We hebben gisteravond een groot concert gegeven in eindhoven, was weer bijzonder. Op ons werk druk en hectisch. Vandaag een dag vrij om bij te komen en weer door te kunnen. De huwelijksreis lijkt maanden geleden. Veel liefs

27 June 2011
Eefje

Lieve Lien & Maartje,
Hoe fantastisch, die foto van jullie ballonvaart,!!!!! De ballonvaart zelf moet ook geweldig zijn geweest. Leuk dat de foto’s nu op de site staan. Zitten jullie inmiddels al in Iran?? Hmmmm, misschien is dat wat optimistisch, Turkije is best groot. Hopelijk binnenkort weer skypen. Kus

25 June 2011
Sanne& jasper

hallo hallo. istanbul istanbul ik vind jammer dat jullie snel weg moesten.als jullie nog tijd hadden konden jullie nog heel veeeeeelllllll doen in istanbul.ik denk dat het leuk was in ist.ik zag heel leuke fotos,ik zag mijn straat dat vond ik leuk.

23 June 2011
aydin

Lieverds, wat een avonturen weer! Jullie hebben het echte reizen al goed onder de knie…wildkamperen in een speeltuin, leuk! En een van de mooiste dingen, slapen bij de locals! Dat maakt reizen mooi! Alweer benieuwd naar de verhalen over Iran, geniet!!

Dikke kus Roos

19 June 2011
Roos

Hoi lieverds,
Eindelijk alle verrukkelijke verhalen gelezen.Wat fijn voor iedereen die nieuwsgierig zijn naar jullie avonturen dat jullie de moeite nemen om alles zo smeuïg vertellen. Ben benieuwd naar het vervolg. Jullie tocht naar Cappadocia schijnt volgens Jurgen ( van Sportief Tilburg) waanzinnig mooi te zijn. Dus dat wordt genieten, nu voor jullie en daarna voor ons.
liefs en een kus

Jook

19 June 2011
Jook

Hoi Line & Maarten,
Geweldig om te lezen wat jullie allemaal meemaken.
Ik blijf jullie zeker volgen.

19 June 2011
Mieke van den Hout

Wat een heerlijke avonturen! En wat bijzonder dat jullie even hebben mogen leven met een Turkse familie. Fijn ook eindelijk foto’s! Geweldig jullie tijgerprint-voeten…

Mijn buik groeit hard, nog maar even en dan is jullie neefje of nichtje er!

Geniet!

18 June 2011
Robijn

dag hele lieve Line en Maarten
Wat een avonturen allemaal. Ik kan alleen maar zeggen, geniet, geniet en geniet nog harder. Wij vinden het super om jullie updates te lezen. Wendy en Jonah

18 June 2011
Wendy van Tilburg

wauw wat enorm mooi verhaal, ik lees dat jullie genieten erg fijn, geniet nog maar lekker en succes met jullie avontuurlijke reis.

17 June 2011
Suzanne Matthijssen( mama van Luuk)

Ik geniet van het lezen van jullie verhalen!
Hier gaat alles goed. Ik hoor op de radio dat dit de ‘gelukkigste dag van het jaar’ is, 17 juni. Een of andere formule bepaalt dat :-) Hoop dat jullie ook een goeie fietsdag hebben vandaag!
Veel liefs

17 June 2011
Marije

We hebben een probleem met de websıte waardoor we even nıks nıeuws kunnen plaatsen. Wordt aan gewerkt. Nog even geduld dan komt er weer een nıeuw verhaal over Turkije deze keer.

11 June 2011
Lıne en Maarten

Hay Wereldreizigers,

Wat leuk om jullie zo te volgen, ben benieuwd naar elk nieuw avontuur.

4 June 2011
mirthe

Hee Line en Maarten,
Ik heb alweer te lang niet gekeken, maar wat gaat het goed met jullie! En die (nep)trouwerij, fantastisch! Leuk feessie geweest, en ingezegend door de paus….wat wil je nog meer?
Andere vraag, hoezo zie ik hier Hans (van Anke Joep en Sepp?) Groetjes Marije (van Seger en Djoeke)

31 May 2011
Marije

Hé Line en Maarten!
Eindelijk heb ik jullie (erg mooie) site dan gevonden! Tja, vrijdagmiddag en een saaie regenachtige dag op kantoor, dan kan je wel wat afleiding gebruiken. En waarom dan niet deze site eens een keer opsnorren? Het klinkt tot nu toe allemaal erg leuk, avontuurlijk en gezellig. Mooi! Veel succes en plezier met de volgende kilometers!

27 May 2011
Hans (van Anke, Joep en Sepp)

Lieve Line&Maarten, met heel veel plezier de eerste weken van jullie reis meegeleefd. Wat schrijven jullie mooi verhalend. We krijgen het gevoel een beetje mee te reizen. We blijven jullie volgen.
Liefs en groetjes van Hyta&Huub

17 May 2011
Hyta&Huub van Minos

Doe die bruiloft alsjeblieft over een jaartje nog een keertje over in Nederland! In het echie uiteraard!!

Spannend hoor, Bosnie in….hoop dat jullie met open armen ontvangen worden!

Kus Roos

16 May 2011
Roos

Kneepjes in onze zadelbillen?!
Willen jullie dat wel eens laten! Als je dan zo nodig een beetje moet knijpen en voelen doe dat dan maar in onze kuiten en dijen. Die zijn namelijk met de week gespierder aan het worden. Daar naast zijn ze prachtig bruin aan het kleuren terwijl onze billetjes nog zo blank als lelies zijn.

Liefs,

Maarten & Line

16 May 2011

Gefliciteerd! Met alles, dus julie huwelijjk, de mooie tocht en alle toekomstige mooie onverwachte ontmoetingen onderweg.

Eric Schuijt (jullie huisdealer;-)

(nee, geen dealer van datgene uit Amsterdam waarvan je denkt dat het uit Amsterdam komt, maar gewoon goede reisfietsen en meer)

13 May 2011
Eric Schuijt

Wauw, zomaar onofficieel getrouwd in Italie! Gefeliciteerd ;)

Nog een hele fijne reis1

Groetjes, Ricky
DVG Personenvervoer

13 May 2011
Ricky

Hai broer en Line!
Klinkt als een heerlijke week! Ben benieuwd naar de directe verhalen over de paus, haha. Wij hebben komende week een lekker weekje vrij; weekendje amsterdam, klusjes doen, dagje Rotterdam en hopelijk (als het weer mee zit) een dagje strand… Dan nog maar 3 weken en dan heb ik al verlof! De buik is inmiddels enorm in vergelijking met dat we jullie de laatste keer zagen!

Succes en veel plezier in Bosnie!!

Kus Robijn

13 May 2011
Robijn

Thailand!?Cambodja? Laos? Vietnam? En wij maar denken dat jullie ‘alleen maar’ naar China zouden gaan! Het duizelt, maar wat fantastisch!! Heerlijk blog ook. Knüsprig er lekker op los en zorg goed voor elkaar.

veel liefs en een klein kneepje in jullie zadelbillen,

12 May 2011
Jorn & Wendy

Hey pientje en Maartje,

Wat hebben wij een toffe vakantie gehad, we hebben volop genoten van de gezelligheid en de kookkunsten van Maarten en Joke.

Ik ben benieuwd naar, waar jullie nu ergens uithangen (nog een campinkje gevonden????)
Ik kom in ieder geval niet verder dan het ziekenhuis en weer terug (tja…ik ben gewoon weer aan het werk)

Onze terugreis liep een stuk relaxter dan de heenreis. Luuk is weer blij om thuis te zijn: Susanne spelen, Dora kijken, appelmoes en roosvicee. Ach ja je kunt maar ergens blij van worden.

In ieder geval voor nu slaap lekker en voor morgen met een gezonde kont weer op.

Kus Sanne

10 May 2011
Sanne

Hee daar!

Wij zitten binnen te genieten van de meivakantie met, eindelijk (!) een fikse regenbui. De tuin snakt ernaar, dus dat is mooi. Verder erg warm weer hier, dus veel mensen zullen blij zijn met zulk vakantieweer. Ik persoonlijk houd niet zo van warmte en bovendien moet ik (eigenlijk) studeren, dus daarbij helpt die zon niet.

Hoe was het in Italië met je familie? wat een raar idee dat dat nu alweer achter de rug is! Het gaat snel! Stoer dat de Alpen overwonnen zijn… wereld, here you come!!!

Wie zien we op de foto eigenlijk? En zijn er meer foto’s van jullie op reis?

Lieve groeten en succes vanuit Eindhoven (klinkt toch minder dan, laten we zeggen, Italië…)!

Marieke en Jeroen

9 May 2011
Marieke en Jeroen

Hoi Line en Maarten,

Wat ontzettend leuk om te lezen hoe het met jullie gaat. Hier gaat alles gewoon door en jullie fietsen in de alpen en er is niets “gewoon”. Geniet ervan en veel plezier!

9 May 2011
ManonSegers

Hoi Line en Maarten. Ik krijg helemaal tranen in mijn ogen als ik jullie blog lees. Wat een vrijheid en avontuur en beweging.
Maar ja ik zit thuis te studeren en Itai zit in Legoland. Wat een meivakantie.
Maar er is licht aan de horizon: ZuidAfrika en Swaziland. Ik zal een vouwfiets meenemen.

2 May 2011
Marlies

Goed idee van die datum, dat zijn van die beginnersfoutjes als je nog maar net wereldreiziger bent. We leren iedere dag weer bij!
groetjes Line

2 May 2011
admin

Nog steeds Frisch & Knusprig? Leuk stukje tekst, maar had ook niet anders verwacht! Mag er een datum bij het blog? Heel veel plezier, geniet van elke dag. Liefs van Wendy, Jonah en kids

2 May 2011
Wendy van Tilburg

Lieverds!
Wat heerlijk eindelijk een verhaal van jullie te lezen! Geniet van een weekje ontspannen in Italie.
Veel liefs Robijn

30 April 2011
Robijn

Lieve broer en lieve Line, wat fijn om op deze manier met jullie mee te mogen reizen!! Van jullie verhalen zou ik maar een boekje laten maken…verkoopt beslist goed!! Geniet vrolijk door! Kus Roos

27 April 2011
Roos

Hoi Marieke en Jeroen,

We hebben hier fantastisch fietsweer. We hoeven dus nog even niet te kiezen tussen puffen of verzuipen. (Als we daar al wat in te kiezen krijgen….)
De biertjes in Tuebingen hebben goed gesmaakt. We zitten nu echt tussen de alpenreuzen met besneeuwde toppen. Morgen fietsen we Italië in.

Groetjes,

Line & Maarten

PS: Je roep is verhoord, er is nu ook wat te lezen bij: En de rest… (Blog)

25 April 2011
admin

Hee daar!
Goed om te lezen dat de eerste dagen zo fijn verlopen. ‘t Is inderdaad prachtig weer, ik ben benieuwd wat dat belooft voor de zomer….! Wat willen jullie liever, 40 graden of regen? Ik weet niet wat ik zou kiezen!
De kinderen beginnen hier alweer te zuchten en te piepen als ze buiten in de zon moeten spelen… ‘t is ook nooit goed, he?

Nou, geniet allebei van een biertje in de studentenstad en van vroeg in bed! Heb je nog zadelpijn?

Groetjes, ook van Jeroen,

Marieke

21 April 2011
Marieke

Hoi Line en Maarten,
Lekker aan het genieten?
Het zal allemaal wel anders zijn nu als thuis. Hier op de Bloemaert is het Paasfeest ook al weer voorbij voor de kids. Ik wens jullie een fijn Pasen op de fiets!
Groetjes,
Marlène (bs de Bloemaert)

21 April 2011
Marlène Rekkers

Inmiddels zijn we in Tubingen en het is een Anton PIeck plaatje zo’n mooi stadje. We genieten volop.
Line en Maarten

19 April 2011
admin

Hoi Marieke
Het is even zoeken naar mogelijkheden om on-line te komen. Wifi op de camping is nog niet zo gangbaar blijkbaar. En bovendien zijn we ‘s avonds vaak druk tot bedtijd en dat kan al heel vroeg zijn. Als de zon weg is, is het meteen ijskoud en er is niets fijner dan in je warme bedje kruipen na een lange dag bergbeklimmen met bepakking. Kijk maar even stiekem bij Kids en dan lees mee. Als volwassene mag je daar misschien wel even lezen.
groetjes Line

19 April 2011
admin

Hee daar,

Hoe kan ik op de website zien waar jullie zijn en wat jullie schrijven aan ons arme achterblijvers? Ik zie natuurlijk wel het kopje “Blog” maar dan zie ik vervolgens alleen maar reacties.
Trouwens, je hebt natuurlijk totaal geen tijd om je met dit soort vragen bezig te houden, haha!

Ik ben heel benieuwd hoe het met jullie gaat!!!!!

18 April 2011
Marieke Fourkioti

Hee Line en Maarten,
Fijn dat jullie goed en wel nu in Trier zijn. Zeker weten dat alles goed komt (zoals jullie zelf ons ook al laten weten). Geniet van alles en ik denk aan jullie.

Henny

17 April 2011
Henny smulders

Wat een avontuur. Goede reis. Wij houden je website in de gaten.

16 April 2011
Han en Loes

juf line en maarten,

ik ben benieuwd waar je bent.
ik vindt het ook heel erg jammer dat je weg bent ik mis je heel erg.
groetjes van Caya

11 April 2011
caya tooten

succes morgen:)

7 April 2011
Bart

hoi waar ben je nu ?

7 April 2011
annet leijten

hoi juf line,ik zal u heel erg missen,goede reis,fiets voorzichtig,en ook de groetjes voor maarten. doei-doei.tot volgend jaar.x x x x x .

4 April 2011
Je naam jaime van rooij.

hoi jufrouw line.

30 March 2011
jaime