English
\
Neem mee

Wat neem je mee op wereldreis? En past dat allemaal wel in die fietstassen? Alles wat we meenemen is heel goed over nagedacht. Alle spullen moeten licht zijn maar ook sterk. Ze mogen niet teveel ruimte innemen. Veel dingen in onze tassen zijn heel slim ontworpen. Sommige spullen gebruik je iedere dag, dan moet het wel echt handig zijn anders heb je er iedere dag last van. Bijna alles wat we bij ons hebben is speciaal.
Hieronder kun je lezen hoe speciaal.

Het stuur

Een gewoon fietsstuur is een simpel ding. Je neemt een metalen buis. Je duwt er een paar bochten in. Twee plastic handvaten op de uiteinden en een bel. Klaar!
Onze sturen lijken daarmee vergeleken op de cockpit van een vliegtuig.

We hebben speciale handvaten met bullbars eraan. Bullbars zijn verlengstukken die lijken op de horens van een stier. Dan kun je je handen verzetten anders zit je de hele dag in dezelfde houding. Onder mijn handvaten zitten mijn remmen. Best belangrijk, vooral als je hard de berg afgaat en de weg zit vol met bochten.Uit mijn handvat steekt een spiegeltje waarmee ik het verkeer achter me in de gaten kan houden. Veel gemakkelijker dan mijn hoofd omdraaien want dan stuur je per ongeluk wel eens naar links met al die tassen aan je voorwiel.

Naast het rechterhandvat zit een knop met getallen. Daarmee kunnen we wisselen van versnellingen.
Aan de linkerkant zit een bel. Onze bel heeft een slimmigheidje. Bovenop zit een kompasje. Hoe we ons stuur ook draaien het bolletje drijft altijd zo dat het pijltje naar het noorden wijst. We gebruiken ze soms als we de stad uit moeten komen en we een weg zoeken aan de oostkant van de stad. Naast de kompas bel heb ik een bijzonder exemplaar. Ik heb hem gekregen van Anouk uit groep 5. Ze heeft hem helemaal versierd en hij blinkt je tegemoet!


Maarten heeft op zijn stuur het GPS apparaatje zitten. Het is een klein computertje die werkt als een TomTom. Het apparaatje werkt samen met satellieten en dan kun je precies weten waar je bent op de wereld. Het kan op zoek gaan naar de dichtstbijzijnde camping, of het vertelt hoeveel meter boven zeeniveau je zit. En op een klein schermpje zie je een kaartje met een pijltje waar je bent.
Maarten heeft ook nog een kilometerteller. Hoe ver hebben we gefietst vandaag? Hoe hard gingen we van de berg af? En hoe laat is het eigenlijk?

In het midden van ons stuur zit een houdertje met een slotje. Daar kan een stuurtasje op met daarin alle belangrijke spulletjes die we vaak nodig hebben. Onze portemonnee, paspoort, verrekijker, zakmes en een doosje met dropjes. En Line heeft bovenop haar stuurtasje nog een plastic hoesje zitten. Daarin zit de kaart. Want een GPS apparaatje kan lege batterijen hebben of het geeft geen duidelijk overzicht. Met de kaart plannen we onze reis en ik kijk heel vaak even tijdens het fietsen of we nog wel goed gaan. Zie je dat gele weggetje daar? Meteen na die haarspeldbocht moet een afslag naar links komen en dan is het 23 kilometer tot aan het volgende stadje.
En hoe komen we in dat volgende stadje? Trappen en sturen! Want daar is een stuur ook best handig voor: sturen!

Vouwmok

Een beker is een onhandig ding. 2 bekers in een tas, dat is heel wat ruimte voor niks. Een beker is hol zodat je altijd iets moet zoeken om er bij het inpakken in te stoppen. Een paar sokken? Maar wat als je die niet gewassen hebt? Dan toch maar liever de knoflook en wat kruiden in die mok. En door het oor aan de zijkant kun je ze ook niet fijn stapelen.
Daarom hebben we vouwmokken bij ons. In de tas zijn ze zo plat als een pannenkoek en ook ongeveer zo groot en dik. Het is even oefenen maar dan kun je van dat platte stukje plastic een echte mok vouwen als een slim origami vouwwerkje. Een mok mét een oor. Want een oor is weer wel handig om je mok vast te pakken als er hete thee of koffie inzit.

Het brandertje

Een van de tassen aan het voorwiel van Maarten bevat de keuken. Pannen, borden, bestek, kruiden, kommetjes en een snijplank, echt alles past in dat tasje. Maar dan moet je wel weten hoe je het precies moet inpakken. Alleen Maarten kent alle geheime trucks van de keukentas. Tussen de pannetjes moet een doekje anders gaat het rammelen onderweg. En de lucifers moeten altijd in dat ene vakje. de snijplank past precies achter het zakje omdat er 2 hoekjes afgesneden zijn. De flesjes met olie passen aan de rand… enz.
Het belangrijkste in de keukentas is het brandertje. Er zit een echt fornuis in die tas. Een fornuis zo groot als een pak suiker en met maar 1 pitje. Thuis brandt het fornuis op stroom of op gas. Onze brander werkt op benzine. Dat is handig want gastankjes (van die blauwe dıe kampeerders altijd gebruiken ) kun je niet in alle landen kopen. Benzine wel, al staan ze wel vreemd te kijken bij de benzine pomp als je minder dan 1 liter komt tanken!

9 Reacties op “Neem mee”

Bedankt voor de tip Arian! Ik zal erop letten. Gelukkig hebben we naast een kompas ook de gps bij ons. Als het ene middel niet meer werkt kun je altijd nog met het andere middel je weg vinden.
groetjes juf Line

6 September 2011

Hallo Juf,

Weet u ook dat een kompas, in de buurt van iets van staal, ontzettend kan afwijken? Misschien iets om rekening mee te houden…
Doeg. Ps. We missen u!

4 September 2011
Arian

hoi juf line heb je onderweg niks laten vallen of wel en ik mis jou.

doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.

27 April 2011
jaime

Hoi,
als goed ?
bent u geen spullen vergeten ?
Groetjes Rajiv

22 April 2011
Rajiv

Ik hoop dat je hebt mee genomen wat je nodig hebt. Ik weet denk wel zeker dat je alles hebt.

21 April 2011
caya tooten

hebben jullie iets meegenomen wat jullie al heel vaak hebben gebruikt?
zowel schrijf het voorwerp dan op en stuur het naar me op.

10 April 2011
bente holthiuzen

wat hebben jullie allemaal bij ????

xx marlou van der velden

5 April 2011
Marlou van der velden

he eh eh …….. je moet wel goed fietsen want anders duurt het wel 2 jaar

5 April 2011
alina

heb je alles wat je nodig hebt ? ik hoop het voor julie !

5 April 2011
bo xxx-jes 6b