English
\
Fietsen in de woestijn


Doe je ogen eens dicht en stel je de woestijn voor. Wat zie je dan? Heel veel zand! Oké, volgens mij weet ik hoe het plaatje in je hoofd eruit ziet. Het zand ligt in mooie glooiende heuvels. Boven de zandheuvels staat een gloeiende zon. Als je iets langer rondkijkt in die woestijn in je hoofd dan zie je een rijtje kamelen lopen. Ze lopen naar een groen plekje waar twee palmbomen en wat struikjes staan bij een klein plasje water. Een oase in de verte waar de kamelen zo direct gaan drinken. Klopt dit met het plaatje in je hoofd?

Nou, dat plaatje klopt dus van geen kanten! Er zijn vast wel plekjes op de wereld waar de woestijn alleen uit zand bestaat maar er zijn ook heel veel andere soorten woestijn. In Iran zien we woestijn die uit rotsen bestaat. In Turkmenistan is de woestijn en mengsel van zand en rotsen en overal kleine struikjes met gemene stekels. Daardoor ziet de woestijn er behoorlijk groen uit. Groen? Ja, echt waar, groen. De struikjes hebben maar heel weinig water nodig net als een cactus.En de kamelen? Ook geen kamelen in onze woestijn. Overal waar reclame gemaakt wordt voor de zijderoute staat een plaatje van een kameel bij. Maar op onze hele reis zien we niet één kameel! Wel een kudde dromedarissen en die zien we drinken en gras grazen op een plek met juist heel veel water.Niks geen kleine oase maar een kanaal waar het water doorheen stroomt alsof we in Nederland zijn in plaats van Turkmenistan. Dat kanaal is wel slim want daardoor is er ineens heel veel land vruchtbaar in de woestijn. Met allemaal kleine zijkanaaltjes brengen de boeren water naar hun akker en dus zijn er hele stukken langs de weg waar planten groeien en mensen wonen. Zodra de weg een stukje van het kanaal af gaat zie je weer hoe het land is zonder al dat water. Kaal en leeg en dor. Soms fietsen we wel 50 of 60 kilometer zonder dat we iets anders zien dan rotsen en de stekelstruikjes.
Wat klopt er dan wel aan het plaatje in je hoofd? De zon. De gloeiende zon die de hele dag zorgt dat het meer dan 40 graden is. En dan zou je best even willen uitrusten in de schaduw. Maar die is er dus niet.

Tien tips voor het fietsen in de woestijn:


1. Breng veel water mee. Wij hebben ieder een zak waar 10 liter water in kan en een paar grote flessen gevuld met water. Dat moet genoeg zijn.

2. Zorg dat je een paar dagen kunt overleven zonder hulp van andere mensen. Verwacht niet dat er een restaurantje is wat voor je kookt, de eerste fietsenmaker is 700 kilometer verderop. Een ziekenhuis is half zo ver weg. Breng dus eten en kookspullen mee, spullen om je fiets te repareren, en EHBO spullen.3. Breng zonnebrand en kleren die je lijf een beetje bedekken. Lange mouwen lijkt een dom idee als het 40 graden of meer is. Maar het is slimmer om je huid een beetje te beschermen tegen de zon. De mensen in de woestijn hebben niet voor niets vaak een doek op hun hoofd en lange gewaden aan.4. Weet wat er op de weg te vinden is. Met een kaart kun je zien hoever het nog is naar het volgende plaatsje waar je weer vers water kunt krijgen. Maarten heeft een gps. Dat is een apparaatje wat met behulp van satellieten uitzoekt waar je precies bent op de wereld. Op het schermpje kun je goed zien dat je in de buurt van een dorpje komt.

5 Het zijn er niet zoveel maar er zijn wel plaatsen in de woestijn waar je iets kunt kopen. Watermeloenen liggen in enorme stapels langs de kant van de weg en het smaakt nergens zo lekker als midden in de woestijn. Als er in een klein dorpje een koelkast buiten staat dan weet je zeker dat er koud drinken in zit. Soms is het zelfs een vriezer en kun je bevroren water kopen. Lekker!6. Als je 100 kilometer gefietst hebt tegen de wind in, je hebt gekookt en gegeten,, je hebt je tent opgezet en het bed opgemaakt, dan kan het zijn dat je een beetje moe bent. Ga dan nog niet slapen!!! Eerst moet je zolang als je kunt naar de sterrenhemel kijken. Omdat er geen andere lichten zijn kun je veel meer sterren zien dan in Nederland. De melkweg is heel duidelijk te zien en wij boffen helemaal: het is half augustus en dat is een tijd waarop er extra veel vallende sterren zijn. We zien er een paar en één hele mooie met een lange staart.

7.Sta heel vroeg op. 4 Uur gaat de wekker en dan is het nog donker buiten (kun je nog een keer naar die mooie sterren kijken) Om 5 uur is alles ingepakt en kun je vertrekken net als de zon opkomt. Het is dan nog niet zo warm en je kunt een paar uur fietsen zonder dat je van je fiets afsmelt.

8. Als je tegenwind hebt. Gewoon doorfietsen.9 Als je heel veel tegenwind hebt, gewoon doorfietsen. Heb je zoveel tegenwind dat je bijna niet vooruitkomt? Zoveel tegenwind dat je mond meteen weer droog is na een slokje water? Zoveel tegenwind dat je weet dat je nog 10 uur aan het fietsen bent voordat je bij het volgende dorpje komt? gewoon doorfietsen en niet in paniek raken. Raak je toch in paniek? Gewoon doorfietsen.

10 Ben je in het midden van een lege woestijn? De zon is ongelofelijk heet en er is geen schaduw? Je mond is droog en de tegenwind zorgt ervoor dat je niet vooruitkomt? Ben je een beetje in paniek maar toch gewoon aan het doorfietsen?
VRAAG DAN OF JE MAG MEERIJDEN ALS ER EEN VRACHTWAGEN VOORBIJKOMT !! (En dat mag dan natuurlijk)Nieuwsgierig naar eerdere verhalen van ons? Klik op de link hieronder!
Lees meer… | 1001 ontmoetingen
Lees meer… | Turkije voor beginners
Lees meer… | De karavanserai
Lees meer….. | Dobre dan

3 Reacties op “Lees mee: Fietsen in de woestijn”

Hoi juf Line,

Leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken. Ik vind de foto’s ook heel mooi. Knap hoor wat jullie doen.. Succes in de Himalaya!!

12 September 2011
Max Rodriguez en zijn moeder (juf)Margo

Prachtig mooi verhaal! Deze tips kan ik eigenlijk best ombuigen naar bruikbaar hier in Nederland.
- Moet je in NL veel fietsen in de zomermaanden, neem dan altijd een regenpak mee. Aan een paraplu heb je niets want dan zou je zomaar de lucht in kunnen vliegen.
- Ben je dat vergeten probeer dan te schuilen in portieken of onder bruggetjes.
- Kan dat niet omdat je tussen de weilanden fietst en ben je door een van de vele stortbuien al aardig natgeregend, gewoon doorfietsen.
- Heb je thuis weer droge kleren aan kunnen trekken en denk je tussen de buien door nog even boodschappen te kunnen doen? Ben je net de hoek om en zorgt een volgende wolkbreuk ervoor dat je doorweekt raakt tot op het bot, gewoon doorfietsen!
- Gewoon doorfietsen en bedenk je maar dat nat worden helemaal niet zo erg is en je vanavond ook niet meer onder de douche hoeft…misschien ook wel lekkerder dan zand in je oren en zand in je haar, want oooo wat voelt dat raar!

Das de zomer van NL Maart en Line…kussen voor jullie!

8 September 2011
Roos

Hoi Line en Maarten,

wat leuk om jullie avonturen te kunnen volgen! Je schrijft ook heel beeldend dus ik zie het helemaal voor me! De foto’s helpen ook wel een beetje ;-)

7 September 2011
Joyce de Kock